Assalamualaikum & Hellow!!!~ pe cter la blog aku nih dah bersarang labah-labah??...lamo bebenor tak update resepi baru..hehehe..eden ni bzy cket ngan exam la der..so, stop sekejap berkongsi resepi..hehe..
so, disebabkan exam ada 1 paper je lg n paper 2 lak bleh maen tembak2 ngan senapang gajah.....& paper 2 lak lg 2 hari..soooo000, apa lg..jom share resepi..keh3!!~
nak share resepi apa eh? haurrmmm...haaaa...disebabkan i nih dah x sbr2 nak balik umah(kampong) n teringin bebenor nak makan nasi lemak buatan my lovly mum..so, share resepi nasi lemak lah..hehe.. ps :: tajuk entry kat atas 2 dibuat selepas saya memikirkan idea ini..hehe..
tanpa membuangkan masa saya dan anda..jom terus ke resepinya..chekedout..
BAHAN-BAHAN (utk 5 org)
Nasi
- 5 cawan Beras (suka hati korang la nak masak nasi banyak mana pun..hehe..ni estimate 1 cawan = 1 org)
- 1 1/2 cawan Santan (cukup la kot!!! hahaha..p/s: nak lemak lebih so masukk santan lebih..tp, jgn lebih2 sgt nanti nasi lembikk..euwww..hehehe..)
- 2 helai Daun pandan
- 1 batang Serai
- secubit Garam
Sambal Ikan Bilis
- 1 cawan Cabai kering a.k.a lada kering (direbus/ rendam air panas terlebeh dahulu)
- 1 cawan Ikan Bilis (dibelah & ditumbuk kasar)
- 5 ulas Bawang Merah
- 2 keping Asam Keping / air Asam Jawa
- garam dan gula secukup rasa
bahan-bahan tambahan
- 3 biji telur ayam (direbus)
- 1 batang timun batang (dihiris)
- 1 cawan kacang tanah (digoreng)
- 1 cawan ikan bilis (goreng kering)
CARA-CARA MEMASAK
NASI
- Basuh beras sehingga bersih. kemudian sukat air+santan mengikut citarasa.
- Masukkan sekali serai yang telah diketuk, secubit garam bersama daun pandan untuk nasi yang lebih wangi.
- Masak nasi di atas dapur biasa atau periuk elektrik. tunggu sehingga masak.
SAMBAL
- Blend bawang merah + cili kering. Kemudian, tumiskan di dalam kuali.
- Tumis sehingga masak dan masukkan air untuk mengurangkan rasa pedas. Setelah naik minyak(sambal kelihatan berminyak), masukkan ikan bilis, air asam jawa atau asam keping.
- masak lagi sehingga ikan bilis masak. Seterusnya masukkan garam dan gula. fungsi gula adalah bagi mengurangkan rasa pedas dan bagi sambal kelihatan lebih merah pekat.
- Setelah masak, angkat dan hidangkan bersama nasi dan bahan tambahan yang lain.
nah.. aku bagi kat korang nasi lemaknyer...ngehehe!!~ nampak sedap kan? perghhh!!~ perut dah la lapo ni..adehhh!!~ =.="
SELAMAT MENCUBA...(^o^)v
hah!!~ lupa lak..KOPI 'O'
ngehehe...
alaa..setakat kopi 'o'..korang pandai wat sendiri kan? so, wat je la..hehe..
sedap bila makan nasi lemak + kopi 'o'
chekedout..yuhuuu!!~
p/s :: andai tak jadi korang wat nanti...aku tak tau..hehe..
Assalamualaikum..choooowz!!~ ZZzzzz....
0 comments:
Post a Comment